Göra

Även om vår ö är liten
är det lätt att få tiden att gå.

Vad vi rekommenderar beror lite på om du är intresserad av ett dagsbesök, bo en natt eller bo flera nätter. Däremot kan vi lova att du inte kommer att ha tråkigt, oavsett.

Vandra, kläng och klättra

Ön Högbonden är en stor, brant klippa som reser sig ur havet, så det är kanske inget ställe att ta en lång söndagspromenad på. Men för mindre äventyr är den perfekt! 

Naturstigar på ön

För den som inte är så våghalsig, kanske har ont i ett knä, eller inte har så mycket tid finns två markerade stigar på ön – den ena bjuder på två olika sträckningar kring toppen på ön, och den andra tar dig över klipporna från hamnen till Klubbudden.

För den som gillar ett riktigt äventyr och tycker om att klättra går det även att ta sig runt hela ön. Det innebär en hel del klippklättring, ibland på hög höjd. Kanske inget för nybörjaren – men väl värt strapatsen! Under turen runt ön kommer du också att passera förbi Högbondens två grottor. (All klättring sker på egen risk och efter eget förnuft.)

Maxa de långa ljusa sommarnätterna med klippklättring i solnedgången.

… eller andas, ta det lugnt

Lägg ifrån dig klockan och telefonen (här ute är täckningen ändå lite sisådär) och andas. Lyssna till sjöfåglarna, ta en långsam promenad, förundras. Utsikten tar aldrig slut.

Bada

Här finns inga sandstränder, men gott om dramatiska klippor att krypa ner ifrån och solbada på. Om vädret inte är det bästa finns också en vedeldad bastu att värma sig i.

Bönhamn-Barsta-Rotsidan

I närområdet finns en hel del att se och göra, testa att utgå från Högbonden och gör dagsutflykter till land!

Mellan Barsta och Bönhamn finns en vandringsled över berg och genom skog, med utsikter typiska för Höga kusten. Börja dagsvandringen i Bönhamn, vandra till Barsta, fika på Skutskepparn och ta sista båten hem till Högbonden igen. Andra vägen går så klart lika bra.

Rotsidans naturreservat är en känd sevärdhet som ligger bara någon kilometer från Barsta med en tydlig och uppmärkt led. Ett utmärkt mål för en dagsutflykt! Ta första färjan in till Barsta och vandra sedan till Rotsidan.

Stanna till för en paus på Rotsidans klippor – kanske ett uppfriskande bad?